Što kombinira bež boju u unutrašnjosti: klasične i originalne opcije

Među profesionalnim dizajnerima specijaliziranim za dizajn interijera vrlo je popularna bež gama. Čak i njegovo malo uključivanje ispunjava svaku sobu udobnošću, čineći je prostranijom. U pravilu se Bež naziva nijansa koja zauzima sredinu između svijetlosmeđe i krem boje. Odnosno, blizu je svjetlosnog raspona, koji je popularnost stekao prije tri stoljeća! Ali s čime se Bež kombinira u unutrašnjosti soba?

Značajke bež raspoloženja

Ova boja doprinosi stvaranju posebne atmosfere udobnosti i udobnosti u sobi. U njemu se krije neka nepoznata magija koju želite unijeti u svaki stambeni kutak. Često ova gama služi kao pozadina, ali ponekad pojedini elementi interijera mogu biti bež, uključujući razne dodatke.

Značajke bež raspoloženja

Mnogi ljudi bež povezuju s istinskom prirodnošću. Istodobno, emocionalno raspoloženje ovisi o zasićenosti ove sjene i njezinoj zoni lokacije:

 • strop uzrokuje buđenje svijesti;
 • zidovi predstavljaju toplinu doma;
 • spol ulijeva samopouzdanje i stabilnost.

Osim toga, u samoj prirodi bež nijansa je prilično česta, jer je to prirodna boja većine divljih prerijskih životinja. Prirodni krajolici u sličnom rasponu također izgledaju izuzetno lijepo. Jedinstvenost bež boje ne leži samo u njezinoj eleganciji, istodobno je neutralna. Bilo koja nijansa bež boje pogoduje prijateljskim okupljanjima.

Pravila za odabir nijansi

Dakle, s čime se Bež kombinira u unutrašnjosti? Pri oblikovanju određenog dizajna važan kriterij je ispravan odabir boja. A budući da se tema ovog članka odnosi upravo na bež ton, tada biste trebali znati značajke kombinacije ove sheme boja s drugim nijansama. O tome će ovisiti raspoloženje, pa čak i dobrobit svih koji su u sobi.

Za ispravan odabir sheme boja za bilo koju sobu treba uzeti u obzir niz važnih kriterija:

 • Funkcionalna namjena prostorije.
 • Koliko je soba dobro osvijetljena.
 • Dimenzije životnog prostora.
 • Stil interijera.
 • Odredite prioritete – hoće li bež gama biti temeljna ili dati prednost različitim naglascima.
 • Izbor boja za Bež.

Kao rezultat toga, možete postići savršenu kompatibilnost bež nijanse s drugim bojama. Najbolja opcija je korištenje onih nijansi koje se nalaze u prirodi. Takva kombinacija bit će prikladna u svakom slučaju, jer se razvija savršena harmonija. Razmotrimo dalje nekoliko uspješnih primjera.

Sivi pod, bež zidovi

Neutralni tonovi su u harmoniji jedni s drugima i dobro se kombiniraju s bilo kojim drugim nijansama. Kombinacija sive i bež boje naziva se Greige. Intermedijarni raspon može sadržavati nijanse u bilo kojoj od strana. Ova će opcija biti spojna komponenta, što vam omogućuje postizanje efekta glatkog protoka boje.

Kombinacija sivih i bež tonova

Unatoč činjenici da ova paleta izgleda hladno, to ne sprječava sobu da izgleda lagano i svježe. To je sivo-bež raspon koji mnogi iskusni dizajneri preferiraju u svojim projektima u azijskom ili modernom stilu. Teksturirani materijali prikladni su za japanski interijer-pločice s hrapavom površinom( za pod ili zidove), drveni sanduk, sjenila od stakla ili papira.

Da bi soba postala ugodnija, vrijedi dodatno koristiti razne elemente:

 • ogledala;
 • namještaj s metalnim umetcima;
 • stakleni dekor, uključujući vitraje;
 • pahuljasti Tekstil;
 • velike biljke (bonsai, palme ,fikusi, abutilon, fatsia, Croton).

Osim toga, kako bi se povećala učinkovitost harmonije, sivi detalji trebaju biti postavljeni na bež pozadinu. Isto djeluje i obrnuto.

Udruga leda

Prilikom odabira bež i bijele boje za interijer, trebali biste održavati pravu ravnotežu – nijanse se ne bi trebale stopiti. Da biste to učinili, morate označiti njihove ispravne granice. Korištenje bijele boje kao komplementarne nijanse pobijedit će kontrast. Dodaci izrađeni od metala, bronce, srebra nadopunit će sliku.

Istodobno, vrijedi razmotriti neke značajke kako interijer ne bi postao dosadan:

 • Preporuča se koristiti ne više od tri nijanse bež boje. U slučaju prekomjernog zasićenja, stil sobe izgubit će svoju eleganciju.
 • Osim kombinacije bež i bijele boje, uključivanje svijetlih nijansi bit će prikladno kako bi se naglasili.
 • Tekstil za takav interijer treba odabrati teksturirane sorte, a poželjno je strop učiniti reljefnim.

Soba, uređena bijelim i bež bojama, izgleda čistije i svježije. Ovdje se u svemu osjeća red, a sama soba izgleda prostranije. Ova vrsta smiruje i ulijeva osjećaj smirenosti. Lanene zavjese ili glatki tepih poslužit će kao izvrstan dodatak za dovršavanje slike.

Smeđa gama

Možemo reći da je to čista voda klasika koja odgovara bilo kojoj sobi, bez obzira na to funkcionalne svrhe. Smeđa boja karakteristična je za mnoge predmete-tamna čokolada, nijanse kave također tamnih tonova, hrast, orah, kesten. A ako im dodate odgovarajuće okruženje (na primjer, bež-smeđe zavjese), dobit ćete potpuni sklad koji će se lako uočiti u vizualnom smislu.

Bež i smeđa u unutrašnjosti

U ovom je slučaju optimalni omjer boja sljedeći:

 • 70 % – Bež gama;
 • 30 % – smeđa nijansa.

Za dodavanje kontrasta vrijedi se okrenuti tamnim tonovima. Ali svijetle nijanse doprinose vizualnom povećanju prostora-kava, bjelokost, karamela.

Ova shema boja odgovara baroknom, viktorijanskom i klasičnom stilu interijera. Dobar dodatak takvom rasponu bit će ukrasni elementi izrađeni od kamena, prirodnog drveta, kože, opeke. U tom slučaju možete se usredotočiti na namještaj, slušalice ili označiti tamni pod.

Plava boja

Profesionalni dizajneri dobro znaju s čime se bež boja kombinira u unutrašnjosti. U svojim djelima preferiraju upravo ovu kombinaciju, smatrajući takav duet umjereno elegantnim i klasičnim. Takva boja također će se savršeno uklopiti u unutrašnjost bilo koje sobe. Ali najbolja opcija je još uvijek dnevna soba skromne veličine.

U ovoj kombinaciji, bež boji se daje dominantna uloga, dok se plavoj boji daje sekundarna važnost koja može privući pogled. Samo ispred donošenje odluke u korist takve kombinacije, trebali biste proučiti njezine značajke, jer postoje prednosti i nedostaci.

Prednost ove kombinacije je njezin univerzalni karakter, zbog čega će takav raspon poslužiti kao najbolji izbor za hodnik, vrtić, spavaću sobu, kuhinju. Reljefi, tekstura i zasićenost mogu učiniti sobu većom ili suziti njezin prostor, ovisno o potrebi za određenim rješenjem. Ako soba ima velike prozore i dobro je osvijetljena, tada umjesto plave nijanse možete koristiti plavu boju.

Nedostatak je nadahnuti osjećaj hladnoće iz plavog tona – čak ni bež pozadina neće spasiti. U svom svježem obliku često je povezan s hladnom vodom ili čak ledom. Iz tog razloga, za Pozadinu će ova opcija biti suvišna, za razliku od iste smeđe ili bijele boje.

Osim toga, svaka kontaminacija, uključujući mrlje, kao i deformacija završne obrade, jasno je vidljiva na plavoj boji. Izlaz iz ove situacije je upotreba tapeta s bež reljefom, uključivanje teksturiranog dekora, crteža u velikim količinama.

Prirodno zelenilo

Bež i zelena pravi su sklad dueta koji se sastoji od dvije prirodne nijanse. Bolja opcija možda jednostavno ne postoji u prirodi. Kao što mnogi stručnjaci u području dizajna primjećuju, takav sklad interijera doprinosi stvaranju posebne atmosfere koja je što bliža samoj prirodi.

Kombinacija bež i zelene boje u unutrašnjosti

Na to je važno nije toliko s čime se bež boja kombinira u unutrašnjosti, koliko je ispravan raspored akcenta. Na primjer, za drveni stol, kremasti pod, zidove tamno bež tonova trebali biste pokupiti zelene zavjese, prekrivače, jastuke. Pahuljasti zeleni tepih na pozadini parketa izoštrit će fokus, postajući istaknuta znamenitost bez izazivanja iritacije ili umora.

Zelenkaste tapete savršeno se kombiniraju s cjelokupnim završetkom kremasto-bež tona. Maslinasta nijansa odgovara bambusovom okruženju, kao i bež-zlatnim rižinim slamkama. U takvom interijeru prikladno je postaviti namještaj od izbjeljenog masiva. Tekstil s izraženom teksturom također će pronaći svoju primjenu.

Tirkizni ton

Tirkizna boja odlikuje se jedinstvenošću, zbog čega je zasluženo jednostavno vrlo popularna među mnogim profesionalnim dizajnerima koji rade na složenim i originalnim projektima. Bilo koja od njegovih nijansi uklopit će se u moderan interijer ili retro stil. Istodobno, ovisno o dominantnom naglasku, tirkizna gama može promijeniti parametre:

 • postati svjetliji, a zatim tamniji;
 • promijenite zasićenost;
 • približite se drugoj nijansi-zelenoj – plavoj, akvamarinu.

Poput kombinacije bež i smeđe boje, prilikom dodavanja prve s tirkiznim rasponom dobiva se univerzalna paleta. Štoviše, snop svjetline i neutralnosti ostavlja pravi dojam i ne izaziva pritužbe. Glavna stvar je ne pretjerivati sa svijetlim elementima. Ovdje biste se trebali pridržavati suzdržanosti – soba ne bi trebala nalikovati svlačionici za izvođače ili klaunove cirkuske predstave!

Interijeri u bež tonovima

Mnogi profesionalni dizajneri u svom radu na dizajnu interijera koriste uglavnom bež boju, što je dobro na svim frontovima. Osim toga, čak se i psiholozi slažu da ova gama doprinosi miru i opuštanju. Štoviše, to se odnosi na mnoge vrste soba, bilo da se radi o kuhinji, dnevnom boravku, spavaćoj sobi i još mnogo toga.

Bež atmosfera

Štoviše, ova je boja relevantna ne samo u odnosu na stanove, u malim sobama također možete stvoriti nezaboravno okruženje. Analizirajmo u nastavku nekoliko uspješnih opcija, gdje se Bež očituje u svom sjaju.

Kombinacija bež boje u unutrašnjosti kuhinje

Svaka soba u privatnoj kući ili gradskom stanu ima isključivo svoju svrhu. Važnost kuhanja vrlo je teško precijeniti. Čovječanstvo je od davnina (iako ne odmah) shvatilo da je život nemoguć bez hrane, što se odnosi na sva živa bića na planeti Zemlji. S tim u vezi, ovaj se postupak počeo izvoditi na posebnom mjestu, a tijekom godina primjetno se transformirao.

Takva zona postala je kuhinja poznata mnogim ljudima. A kako bi ova soba postala stvarno funkcionalna, važno je ovdje osigurati povećanu udobnost, a izgled bi trebao ugoditi samo vlasnicima. Ovdje provodimo određeni dio vremena, domaćice i još duže. Stoga biste trebali razmisliti o unutrašnjosti do najsitnijih detalja, što će vam omogućiti da ne izgubite važnost nekoliko godina. Barem do sljedećeg planiranog popravka.

Iznad smo već upoznali kombinaciju bež boje s drugim nijansama. Ali što je s potpunom inkarnacijom?! Sličan ton u unutrašnjosti kuhinje ukazuje na dobar ukus vlasnika. Što vrijedi pregača od bež pločica! Međutim, takva gama izgleda bolje u društvu druge nijanse.

Za ovu sobu bit će relevantno uključivanje crne ili bijele boje u zidni ukras. Kao rezultat toga, može se postići skladna slika. Također ovdje vrijedi dati prednost hladnjaku tamnih tonova. Isto vrijedi i za ploču i radnu površinu – bolje je da budu crne boje. To će sakriti zagađenje od pogleda i smanjiti broj čišćenja.

Kombinacija bež boje u unutrašnjosti kuhinje

Što se tiče pojedinačnih inkluzija ili dodataka, crvena, zelena, žuta boja bit će prikladne u kuhinji. A ako je soba dobro osvijetljena, tada je dopuštena prisutnost plave i plave nijanse.

Dnevni boravak

Ova se soba odlikuje multifunkcionalnošću, kao središte bilo kojeg doma u kojem je ova soba prisutna. Ovdje domaćinstva provode slobodno vrijeme u krugu obitelji, slave razne događaje, susreću goste itd. d. Stoga je važno ovdje stvoriti posebnu atmosferu udobnosti i udobnosti. U tome samo pomaže dizajn dnevne sobe u bež i bijelom tonu, što će koristiti svima koji cijene neutralnost okoliša u unutrašnjosti.

A ako je bež odabrana za pod i zidove, onda je za sve ostalo bolje odabrati druge nijanse. Optimalno je koristiti takav raspon:

 • roza;
 • ljubičasta;
 • smeđa;
 • zelena;
 • Crna.

Rezultat svega toga je luksuzno i skupo okruženje, što ne može a da ne zadovolji. Ako je bijela i bež paleta odabrana za ukrašavanje dnevne sobe, tada je za zidove važno koristiti smeđe ili žućkaste nijanse bež boje. Soba će postati toplija i ugodnija.

Snježno bijeli kauč, posebno izrađen od kože, kao i zid, bit će izvrstan dodatak. Tu je i mjesto za kromirane elemente koji će dodatno naglasiti Relevantnost interijera ove sobe.

Kupaonica

Ovdje je prikladno napraviti cijeli interijer u običnom ključu-bež pod i bež zidove - ili ga razrijediti svijetlim detaljima. Obje opcije će imati samo koristi. Uz pomoć bež boje možete stvoriti uistinu posebnu atmosferu – bez agresije i nervoze, samo mir i tišina.

I premda se bež savršeno kombinira s mnogim drugim bojama, s obzirom na ovu sobu, optimalno je napraviti izbor u korist bijele ili zlatne (ili oboje odjednom). Ružičasta, plava, pješčana paleta doprinosi stvaranju jedinstvene romantike, koja će ovdje biti sasvim prikladna, jer je kupaonica pomalo intimna.

Bež i druge boje u unutrašnjosti kupaonice

Ljubitelji klasičnog trenda u dizajnu cijenit će uključivanje tamnih tonova. Međutim, u ovom slučaju vrijedi razmotriti specifičnosti ove sobe. Najmračnije zone će se zaprljati u kratkom vremenskom razdoblju. Ovdje su jasno vidljive čak i manje kapljice i sprejevi sapuna.

Ako želite staviti bež pločice na zidove, preporučuje se kupnja proizvoda s uzorkom. Uključivanje kamena, vodootpornih foto tapeta s prirodnim krajolicima pogodno je za takav završetak.

Spavaća soba

To je soba u kojoj, kao i u kupaonici, vlada i malo intimna atmosfera. U ovoj sobi provodimo većinu svog života. Tu počinje naše jutro i završava dan koji prolazi. Gdje se, ako ne u ovoj sobi, možete povući za oporavak? Iz tog je razloga važno kako njegov interijer odgovara specifičnostima spavaće sobe.

Istodobno, završetak ne bi trebao odvratiti pozornost od odmora, ili izazvati negativne emocije, ili pridonijeti uzbuđenju agresije. To je bež boja koja doprinosi potpunom opuštanju. I ne posljednje mjesto zauzimaju zavjese, koje su samo završni dodir u stvaranju potrebnog interijera.

Postoje mnoge vrste takvog Tekstila, podržane raznim idejama i kombinacijama. Ali koje će zavjese biti najprikladnije za spavaću sobu? Na primjer, što je moguće uskladite se s bež tapetama? Slijedi obratite pažnju na sljedeće opcije:

 • Tanke zavjese-pretpostavimo izbor bilo koje boje, bež boja izgleda posebno lijepo. Samo takve zavjese ne odgovaraju prozorima okrenutim prema sunčanoj strani – neće se sakriti od svijetlih zraka, samo će raspršiti svjetlost.
 • Zavjese su već pouzdana zaštita od jakog osvjetljenja i buke. To je kao puta najbolja opcija za sunčanu stranu.
 • Klasika je kombinacija prve dvije mogućnosti: tanka zavjesa podržana zavjesama. Također optimalan izbor za sobu okrenutu prema sunčanoj strani. I ovdje postoji izbor-od jarkog sunca možete se zatvoriti gušćom materijom ili dopustiti da se rasprši po sobi.
 • Talijanski motivi - ova opcija od tri komponente-Zavjese i dvije guste tkanine. Idealna opcija za klasični interijer spavaće sobe.
 • Rimska verzija također pruža učinkovitu zaštitu od prejakog sunca. Među prednostima-praktičnost – kompaktnost, praktičnost. Takve zavjese odgovaraju modernom stilu.

Bež-smeđe zavjese-same po sebi već dobra opcija, ali osim ovog Tekstila, možete pobijediti prostor uključivanjem dodatnih nijansi koje mogu dobro poslužiti. Ako netko pati od nesanice, onda je vrijedno dodati malo plave boje, što će spavaćoj sobi dati više pozitivnosti. Možete uključiti crnu boju, ali njezin sadržaj ne smije prelaziti 30 % ukupne sheme boja.

Zaključak

Kao što vidite, bež boja zauzima posebno mjesto među ostalim nijansama. Njegova energija je mirna, pa se stoga neće biti teško opustiti u takvom okruženju. Osim toga, takva se gama kombinira s mnogim drugim nijansama, bez fokusiranja na vlastitu osobu.

Dostojan završetak slike interijera

Kvalitete bež boje omogućuju vam da ga koristite u interijerima različitih stilova. A njegova glavna prednost leži u vizualnom povećanju prostorije. U svakom slučaju, ova boja zauzima dostojno mjesto u srcima istinskih obožavatelja i poznavatelja luksuza, bogatstva, udobnosti i udobnosti!

Članci o toj temi