Filozof frank: biografija, osobni život, znanstvena djela, filozofska učenja

Filozof Frank poznat je u većoj mjeri kao sljedbenik ruskog mislioca Vladimira Solovjeva. Doprinos ove religiozne osobe ruskoj filozofiji teško je precijeniti. Književne ličnosti koje su živjele i radile u istoj eri sa Semjonom Ludvigovičem rekle su da je čak i u mladosti bio mudar i razuman izvan svojih godina.

Uloga u ruskoj filozofiji

O Franku se govorilo kao o ležernom i pomalo sporom čovjeku u riječima, zahtijevajući temeljit pristup u prosudbama i mišljenjima, smiren i potpuno neometan s nevjerojatnim blistavim očima iz kojih su se slijevale svjetlost i dobrota. Oči filozofa Semjona Ludvigoviča sjećaju se svi koji su ga poznavali za života.

Ovo je poznati ruski filozof, psiholog, religiozni mislilac. Njegov biografija i kreativni put aktualni su predmet znanstvenih članaka, sažetaka i izvještaja. Sva djela ruskog filozofa Franka prevedena su na mnoge jezike svijeta. Glavna suština njegovih djela leži u potrazi i analizi jedinstva duhovnog života s tjelesnom ljuskom. Čovjek je, prema njegovom mišljenju, nerazdvojni tajanstveni i nedokučivi supstrat. Semjon Ludvigovich Frank imao je oštro negativan stav prema kolektivizmu, smatrao ga je" stavovima " za pojedinca. Svaki Diktat je suprotnost slobodi, bez koje je jedinstvo sa Svemogućim nemoguće.

Biografija: djetinjstvo

Semjon Ludvigovich Frank (1877-1950) rođen je u židovskoj obitelji. Otac filozofa bio je liječnik koji je 1872. diplomirao na Moskovskom sveučilištu (1872). Ludvig Semenovič proveo je cijelu svoju mladost u Poljskoj, ali tijekom poljskog ustanka 1863. odlučio se preseliti u Moskvu, gdje je upoznao svoju buduću suprugu-majku filozofa Franka Rosaliju Moisejevnu iz Rusije.

Kad se dječak rodio, otac je sudjelovao u rusko-turskom ratu, a pet godina kasnije umro je. Gotovo devet godina nakon suprugove smrti, Rosalia Moiseevna udala se drugi put. Oca S. L. Franku je zamijenio očuh u. I. Zach, koji je radio kao ljekarnik. Neposredno prije vjenčanja, Zach se vratio iz sibirskog progonstva.

Frank se školovao kod kuće. Pitanju kućnog obrazovanja ozbiljno je pristupio njegov djed po majci Moses Mironovič iz Rusije. Taj je čovjek 60-ih godina pretprošlog stoljeća vodio židovsku zajednicu u Moskvi. Od njega je Frank preuzeo interes za filozofskim problemima religije. Ruski je unuka podučavao hebrejskom jeziku, zajedno su čitali Bibliju, povijest židovskog naroda.

Druga osoba koja je imala značajan utjecaj na svjetonazor semena Franka bio je njegov očuh u. I. Zach. Čovjek je sve svoje mlade godine proveo u revolucionarnom populističkom okruženju. Pod Zackovim vodstvom, Frank je aznao za djela demokrata tog vremena. K. Mihajlovskog, D. I. Pisareva, P. L. Lavrova je nastojala razumjeti oprečne političke trendove i stavove koji su se odrazili na javni život.

Frank Semjon ludvigović

Studij na Sveučilištu

1892. obitelj je napustila Moskvu u Nižnji Novgorod, gdje je budući filozof s. L. Frank se školovao u gimnaziji. Tijekom studija pridružio se marksističkom pokretu i zbližio se sa skupinom revolucionara.

1894. mislilac je ušao na Pravni fakultet Moskovskog sveučilišta. Frank je često preskakao predavanja, oduševio se pohađanjem političkih ekonomskih krugova. Sedamnaestogodišnjak bio je opsjednut pitanjima socijalizma i propagandnih stavova. Osobno je sudjelovao u agitaciji radnika prema revoluciji.

To je trajalo neko vrijeme, sve dok Semjon Ludvigovič nije zaključio da je marksizam znanstveni neuspjeh. U dobi od 19 godina Frank je napustio revolucionarne aktivnosti, ali trebalo mu je vremena da popuni prazninu u znanju. 1898. godine, nakon što je dobio potvrdu o završetku osam semestara Sveučilišta, odlučio je odgoditi ispite za sljedeću godinu.

Međutim, zbog studentskih nemira koji su započeli u proljeće 1899. u cijeloj zemlji nikada nije uspio položiti ispite. U biografiji Semjona Ludvigoviča Franka započela je nova faza: uhićen je zbog sudjelovanja u prosvjednom pokretu, a zatim protjeran iz Moskve uz lišavanje prava na život u sveučilišnim gradovima. Mladom filozofu nije preostalo ništa drugo nego vratiti se majci u Nižnji Novgorod. Ali ni tamo nije dugo ostao. Odlučio je otići u Berlin na predavanje iz filozofije i političke ekonomije.

"Godine učenja i lutanja"

Tako je sam filozof nazvao razdoblje u svojoj biografiji od 1905. do 1906. godine. Na kraju razdoblja protjerivanja 1901. godine, Frank se uspio vratiti u Rusiju, gdje je uspješno položio završne ispite u Kazanu i stekao diplomu kandidata znanosti. Glavni način zarade Franka bili su transferi. Česta putovanja u inozemstvo potaknuta su zanimanjem za francuski časopis "oslobođenje", čiji je urednik bio njegov prijatelj Peter Struve. U ovom izdanju mislilac je objavio svoja prva djela.

Frank Semjon ludvigovich filozofija

1905., nakon revolucije, Frank se preselio u Sankt Peterburg, gdje je obnašao dužnost urednika u tjedniku "Sjeverna zvijezda", "sloboda i kultura", "novi put". Došlo je do promjena u autorovim političkim stavovima. Sada je zauzeo konzervativniji stav u odnosu na državno-politički sustav Ruskog Carstva, počeo kritizirati socijalističke ideje, smatrajući ih utopijskim.

Osobni život, obitelj, djeca

1906. godine započela je njegova nastavnička djelatnost i akademska karijera. U gimnaziji M. N. Stojunina Frank predavala je o socijalnoj psihologiji, među čijim je slušateljima upoznao svoju buduću suprugu-Bartsevu Tatjanu. 1908. mladići su se vjenčali. Sam Frank vjerovao je da je od trenutka braka u njegovom životu završeno "doba mladosti i učenja". Nakon što je stvorio obitelj, prestao je tražiti svoje unutarnje i vanjske putove, poziv. U braku s Tatjanom Sergejevnom rođena su četiri nasljednika: Viktor (1909), Natalia (1910), Aleksej (1912), a 1920. rođen je sin Vasilij Semenovič Frank.

Semjon Ludvigovich Frank, osnovavši obitelj, preispitao je svoj stav prema životu i vjerskim vrijednostima, uslijed čega je 1912. odlučio preći na pravoslavnu vjeru. Iste godine zauzeo je mjesto privatnog docenta na Sveučilištu u Sankt Peterburgu, a godinu dana kasnije poslan je u Njemačku, gdje je napisao prvo djelo "predmet znanja", koje ga je proslavilo kao mislioca. Inače, isto je djelo činilo osnovu magistarskog rada, koji je Frank uspješno obranio u proljeće 1916. godine. Semen Ludvigovich nikada nije uspio steći doktorat, unatoč činjenici da je disertacijski rad bio spreman. Razlog svemu bila je revolucija 1917. godine.

Dekan Saratovskog Sveučilišta

Između 1917. i 1921. godine Frank je zauzeo mjesto dekana povijesno-Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Saratovu. I premda ovaj posao nije smatrao profitabilnim ili obećavajućim, nije bilo izbora: u Moskvi je bilo gotovo nemoguće nastaviti se baviti znanstvenim aktivnostima. Ali čak su se i u Saratovu životni uvjeti tijekom građanskog rata Franku činili nepodnošljivima. Filozof se vratio u Moskvu, gdje je izabran za člana "Filozofskog Instituta". Tamo, zajedno s Berdjajevim, stvara Akademiju duhovne kulture u kojoj predaje, pokrivajući opća kulturna, humanistička, religijska i filozofska pitanja. U razdoblju od 1921. do 1922. godine objavljena je knjiga Franka Semjona Ludvigoviča "esej o metodologiji društvenih znanosti" i "uvod u filozofiju u sažetom izlaganju".

Frank ruski filozof

Napuštajući Domovinu…

Politička situacija u Rusiji nije postala stabilnija. 1922. godine, odlukom sovjetske vlade, predstavnici inteligencije masovno su protjerani iz Rusije. Znanstvenici, pisci, filozofi, među kojima je bio i Frank, napustili su Sankt Peterburg u kasnu jesen na njemačkim brodovima. "Pruska" i "Oberburgomister Haken" napustili su luku Sankt Peterburg. Ovaj je događaj postao prekretnica u biografiji Semjona Ludvigoviča Franka, koji u budućnosti, nažalost, nikada neće imati priliku vratiti se u domovinu.

U vrijeme protjerivanja imao je 45 godina. Na prvi pogled čini se da je nastavak njegovog rada nemoguć. Međutim, kako piše sin Semjona Ludvigoviča Franka, Vasilij Semjonovič Frank, otac je svoja najbolja djela stvorio u prisilnoj emigraciji. Pisanje novih rasprava potaknulo ga je bolom koju je proživljavao u stranoj zemlji i potpunom duhovnom usamljenošću.

...Što učiniti ja i drugi-spasiti svijet i tako prvi put opravdati svoj život? Prije katastrofe 1917. bio je jedan odgovor-poboljšati društvene i političke životne uvjete naroda. Sada-svrgavanje boljševika, obnova prošlih oblika života ljudi. Uz ovu vrstu odgovora, u Rusiji postoji još jedan, srodan njemu-tolstojizam koji propovijeda "moralno poboljšanje", obrazovni rad na sebi...

Zajedno s obitelji filozof je stigao u Njemačku. Par franaka nastanio se u Berlinu. Tečno poznavanje njemačkog jezika pružalo je brojne prednosti, ali ipak nije bilo lako zaraditi za život u stranoj zemlji. U početku je filozof radio na Religiološkoj i filozofskoj akademiji, koja je kasnije, postajući jedno od središta ruskih migranata, premještena iz Berlina u Pariz. Osim toga, Frank je predavao na ruskom znanstvenom institutu, gdje su posjetitelji iz Rusije studirali na sveučilišnom programu.

Povučeni život Židova

Dolaskom Hitlera mnogi su Židovi ostali bez posla. U nevolji je bila i obitelj ruskog filozofa Franka. Osim toga, neposredno prije izbijanja Drugog svjetskog rata, više puta je pozvan na razgovore u Gestapo. Predviđajući opasnost, žurno je napustio nacističku Njemačku u Francusku, a nakon nekog vremena supruga i djeca došli su k njemu.

Tijekom cijelog razdoblja, dok je Frank živio u Njemačkoj, morao se sakriti, biti povučen, što se nije moglo odraziti u njegovom radu. Za 1924-1926. filozof je napisao nekoliko rasprava za Ruse studenti. Među djelima tog razdoblja najpopularnije su bile knjige "kolaps idola", "temelji marksizma", "smisao života". Semjon Ludvigovich Frank pokušao je prenijeti svoje stanje zbunjenosti i nerazumijevanja, bol zbog poraza ruskog naroda. Njegove su knjige uzbuđivale um, dovodeći do logičnih pitanja.

Općenito, autor otvoreno pokazuje svoj skeptičan stav prema svim promjenama koje su se dogodile u Rusiji tog razdoblja. Plan spasenja koji su zacrtali boljševici naziva utopijskim, pogrešnim i potpuno neprikladnim. Neuspjesi javnog puča sugeriraju mu potrebu da spasi svoj život.

Frank Semjon ludvigovič sin Vasilij Semjonovič Frank

O knjizi "smisao života"

Filozof Frank u ovom djelu pokušava argumentirati svoje mišljenje o besmislenosti života kao takvog. Minimalni uvjet za postizanje smisla u životu je prisutnost slobode. Samo što je slobodan, osoba ima priliku živjeti onako kako želi, djelovati smisleno, težiti određenom cilju. Ali svaki član modernog društva obavijen je dužnošću, potrebom, tradicijom, običajima, odgovornošću.

Osim toga, osoba ne može biti slobodna zbog svoje tjelesnosti. Svi ljudi, bez iznimke, podliježu mehaničkim zakonima materije. U knjizi "smisao života" s. L. Frank opisuje paradoks postojanja. Dok neki troše vrijeme koje im je dodijeljeno na veselje i zabavu, drugi se suzdržavaju od uživanja i vode asketski način života. Netko, zaglibljen u svakodnevnim problemima, požali što nije spasio svoju slobodu i oženio se, a netko se uopće ne žuri s obitelji, ali u starosti pati od usamljenosti i nedostatka ljubavi, obiteljske topline, udobnosti. Ali na ovaj ili onaj način, na kraju života svi oni shvate da je život proživljen pogrešno, a ne onako kako ih sada vide.

Frank u svojoj knjizi zaključuje da su ljudske ovisnosti varljive. Ono što se čini važnim i dragocjenim zapravo nije važno. Ljudi se često razočaraju kad shvate svoje pogreške, ali ništa se ne može popraviti. Filozofu se pitanje pronalaska smisla života pristupa globalnije, sugerirajući da bi moglo biti skriveno negdje u svemiru. No, nakon što je izveo niz zaključaka, dolazi do zaključka da je život čovječanstva u cjelini samo skup besmislenih nesreća, kaotični niz okolnosti, činjenica i događaja koji ne vode nikamo, nemaju svrhu.

U svojoj filozofiji Semen Ludvigovich Frank uzima povijest kao pokušaj predstavljanja humanističkih ideala. Tehnološki napredak iluzija je uspjeha koja je nadahnula cijele generacije. Nije doveo do sretnog života ljudi, već se pretvorio u izum ubojitog oružja i strašnih ratova. Prema autoru, čovječanstvo se ne razvija. Naprotiv, ona se vraća unatrag u svom razvoju i trenutno stoji još dalje od cilja nego prije tisućljeća. Dakle, život svake osobe samo se iluzorno čini sretnim na pozadini postojanja i razvoja cijelog čovječanstva.

Nadalje, Semjon Ludvigovich piše da se smisao života kao savršenog predmeta ne može pronaći jednom zauvijek. Ne daje se osobi izvana, već se nalazi u njemu samom, ugrađenom u sam život. Ali čak i kad bi bilo moguće pronaći spreman i razumljiv smisao života, osoba ga ne bi prihvatila kao dar odozgo ili bi ostala nezadovoljna njime. Smisao života mora se razraditi naporima svakog od nas, što je svojevrsno opravdanje vlastitog postojanja.

Filozofirajući o ovoj temi, Frank se dotiče pitanja religije. Prema definiciji mislioca, čovjek je biće koje pripada božanskom i zemaljskom svijetu, a njegovo je srce na sjecištu ta dva svijeta. Svaka osoba treba težiti Bogu, ali neprestano i neizbježno griješi zbog svoje duhovne slabosti i ograničenja. U tom kontekstu, smisao života je pronalaženje načina da se prevlada nečija osobna grešnost.

Stav filozofa Franka po ovom pitanju je nedvosmislen: osoba je uređena na takav način da apriori ne može biti bezgrešna, ali može živjeti manje grešnim životom. Najkraći put za prevladavanje grešnosti odabiru pustinjaci i redovnici koji se odriču vanjskog svijeta i posvećuju se Bogu. Međutim, to nije jedini dostupan put.

Frank s l duhovne osnove

Ruski filozof s. L. Frank podržava ideje Friedricha Nietzschea, koji je dopustio sudjelovanje u poslovima grešnog svijeta, ali do te mjere da su akcije bile usmjerene na prevladavanje ili barem smanjenje ne samo osobne, već i svjetske grešnosti.

Frank kao primjer navodi situaciju s ratom, jer je to, nesumnjivo, grešna stvar. Vjernik koji se odrekao vanjskog svijeta i suzdržao se od sudjelovanja u ratu čini sve kako treba: ne koristi plodove rata i ne prihvaća ništa od države koja vodi rat. Ako uzmemo u obzir obične ljude, tada će biti manje grešan položaj onoga koji, sudjelujući u ratu, dijeli odgovornost za ono što je učinio zajedno s državom. Zauzvrat, osoba koja ne sudjeluje izravno u bitkama, ali istodobno koristi plodove rata, grešnija je.

Dobro se stvara samo dobrim. Filozofija Semjona Ludvigoviča Franka kaže da je pravo dobro neprimjetno, uvijek tiho vreba u dušama ljudi, skriveno od buke i vreve. Dakle, smisao života treba tražiti u ograničavanju zla u svijetu i pokazivanju dobra.

"Duhovni temelji društva"

Nekoliko godina kasnije, 1930., Frank je napisao o socijalnoj filozofiji, koja se danas smatra jednim od njegovih najznačajnijih djela – "duhovni temelji društva". U ovo je djelo Frank prvi put uključio izraz "svejedinstvo", koji je koristio u istraživanju društvenog života Rusa. Filozof je tvrdio da stanje društva jednako odražava povezanost svakog pojedinca s Bogom.

U prvoj polovici prošlog stoljeća mnogi su autori pokušali revidirati temelje političkog liberalizma. Jedan od onih koji su podržavali liberalne ideje bio je s. L. Frank. "Duhovni temelji društva" ne sadrže samo filozofsko tumačenje. Autor je vjerovao da su duhovne vrijednosti od najveće važnosti, a sloboda i pravo trebaju im služiti. Franca je želio spojiti ideje osobne slobode i jedinstva religije s državom. Takva je trilogija trebala biti temelj svestrane interpretacije svijeta.

Tijekom rata

Sama poznato djelo Franka se smatra knjigom "nedokučivo". Puno je vremena posvetio pisanju, počeo je raditi na njemu dok je bio u Njemačkoj, ali u prevladavajućim političkim uvjetima knjigu nije mogao dovršiti. Dugo vremena Frank nije mogao pronaći izdavača koji bi objavio njegovo djelo i na kraju ga je preveo na Ruski. Djelo je objavljeno u Parizu 1939.

Usput, od 1938. ruski filozof živio je u Francuskoj. Njegova supruga migrirala je iz Njemačke. Frankova djeca boravila su u Engleskoj. Isprva su se Franci naselili na jugu Francuske u odmaralištu Laviere, ali ubrzo su se preselili u glavni grad, nastanivši se na području u kojem su uglavnom živjeli ruski migranti. Kad je Drugi svjetski rat bio u punom jeku, obitelj mislioca morala se ponovno preseliti u južni dio Francuske, u malo selo Saint-Pierre-d ` Allevard, nedaleko od Grenoblea. Ali čak i tamo, naizgled na mirnom i udaljenom mjestu, Gestapo je često napadao Židove. Tada su se Frank i njegova supruga nekoliko dana morali skloniti u šumu.

1945. godine, kada su sovjetske trupe oslobodile svijet od smeđe kuge, obitelj se preselila u Grenoble, a na jesen su otputovale u Englesku, gdje su se ponovno okupile s djecom. Tijekom svog boravka u Francuskoj, ruski filozof Frank mukotrpno je radio na knjizi "Bog je s nama" i "svjetlost u tami". Oba ova djela objavljena su 1949. godine.

Frank s l smisao života

Posljednje godine života

Od 1945. godine Frank je živio u Londonu sa svojom kćeri Natalijom. Žena je odgajala dvoje djece bez muža – umro je u ratu. S njima je živio i Frankov sin Aleksej, koji je na frontu teško ozlijeđen. U tom je razdoblju filozof radio na knjizi koja će mu kasnije biti posljednja. Djelo "stvarnost i čovjek" dovršeno je 1947. godine, ali objavljeno je mnogo kasnije-gotovo nakon 10 godina.

Vrijedi napomenuti da Semjon Ludvigovič nikada nije bio jak zdravlje. Osim toga, sredinom 30-ih pretrpio je srčani udar. Teškoće rata i progona Židova nisu mogle utjecati na njegovo zdravlje. A u kolovozu 1950. liječnici su mu otkrili zloćudni tumor pluća. Četiri mjeseca kasnije, 10. prosinca 1950., Frank je umro.

Tijekom bolesti praćene nepodnošljivim fizičkim mukama, filozof je doživio duboka religiozna iskustva. Semjon Ludvigovič svoju je patnju doživljavao kao osjećaj jedinstva s Bogom. Frank je dijelio misli s polubratom Lavom Zachom. Konkretno, rekao je da je, uspoređujući svoje muke i Kristove patnje, lakše podnosio bol.

Ideologija koju je filozof slijedio

Franka smatraju sljedbenikom ruskog filozofa Vladimira Solovjeva. Glavna ideja filozofije Semjona Ludvigoviča je i ideja svejedinstva. Ali za razliku od Solovjeva, Frank razmatra svoj vanjski svijet oko sebe i unutarnje iskustvo pojedinca. Njegov rad pokazuje kritiku materijalističkih ideja i filozofsko opravdanje alternativnih pogleda na svijet, društveni način. Ruski filozof smatrao je ovo stvaranje takvog opravdanja svojim životnim djelom.

Glavni zaključci mislioca prisutni su u tri knjige zamišljene kao trilogija: "predmet znanja", "duhovni temelji društva" i "duša čovjeka". Semjon Ludvigovich Frank smatrao je da je njegovo najteže djelo oštrica "predmet znanja". U njemu je pokušao dokazati postojanje dvije vrste znanja – racionalnog teorijskog i neposrednog praktičnog. Za apsolutno biće, obje vrste imaju pravo na postojanje. U djelu "duša čovjeka" Frank je nastojao razlikovati dušu i tjelesnu ljusku, dok je čovjeka pozicionirao kao biće s dubokim unutarnjim svijetom nastalim kao rezultat utjecaja okolnog materijalnog okoliša.

Semjon Ludvigovič uspio je dokazati da ne samo pojedinci, već i čitavi narodi imaju dušu. Štoviše, ovaj je argument korišten za daljnju interpretaciju boljševičkog pokreta. Filozof je vjerovao da je njegov uzrok duhovni raspad samosvijesti Rusa, gubitak nacionalnog jedinstva. Kako Semjon Ludvigovich Frank razumije nihilizam može se razumjeti iz njegovih izjava:

...Ruski intelektualac ne poznaje nikakve apsolutne vrijednosti, nikakve kriterije, nikakvu orijentaciju u životu, osim moralnog razgraničenja ljudi, djela, stanja na dobra i zla, dobra i zla. Moralizam ruske inteligencije samo je izraz i odraz njenog nihilizma. Pod nihilizmom mislim na poricanje ili nepriznavanje apsolutnih (objektivnih) vrijednosti...

Frank je kritizirao tadašnji liberalizam. Taj je koncept uložen u tumačenje boljševičke revolucije, koja je nastala, kako je mislilac vjerovao, zbog duhovnih ograničenja konzervativnih i liberalnih opozicionara. I konzervativci i liberali trebali su se ujediniti u borbi protiv boljševika, ali umjesto toga svi su napustili vjersko podrijetlo. Pa čak ni prisutnost tehničkog znanja i iskustva nije omogućila suprotstavljanje socijaldemokratima ruske narodne stranke.

Istodobno, demokracija je, prema Franku, daleko od idealnog političkog režima. Prije svega, demokracija pretpostavlja mogućnost pogrešaka, ali istodobno omogućuje njihovo ispravljanje, omogućuje vam izbor u korist druge opcije. Frank To objašnjava činjenicom da istinu možete spoznati samo u sebi. Izvan ljudi i izvan kolektivnog samospoznaje nemoguće je definirati istinu, stoga je nesavršenost ljudske suštine nesumnjiv argument u korist demokratskih stavova. Ovaj politički režim pretpostavlja slobodu naroda od osoba za koje je Frank vjerovao da "misle da su spasitelji čovječanstva". Demokraciju je pogrešno smatrati vjerom u pravdu, ali ona je svojevrsno jamstvo poricanja svih vrsta nepogrešivosti, priznavanja prava manjina i svakog pojedinca da sudjeluje u pitanjima od nacionalnog značaja.

biografija semena ludvigoviča franka

Pasivnost Ruske vjerske kulture također je negativno utjecala na stanje državno-političkog sustava, prema Franku. U svojim je djelima žalio na pad humanističkih tradicija u Europi i Rusiji, što je dovelo do propadanja nacionalnog raspoloženja i domoljublja.

Revolucionarno iskustvo i emigracija prisilili su Franka da traži odgovore na svoja pitanja u religiji. Sve se češće obraćao Bibliji. To može objasniti zašto je kreativnost zrelog razdoblja stekla ispovjedna obilježja. Frank je tvrdio da je Isus nedokučiv ako nije u kontaktu s religijom. Filozof je bio uvjeren da je suosjećanje izravna prilika da se približi Bogu.

Karakterizirajući vlastitu filozofiju, Frank piše o svojim religiozno-društvenim pogledima, koje su oni definirali kao manifestacije kršćanskog realizma. Filozof je prepoznao božansku osnovu i pozitivnu vjersku vrijednost svega što postoji i kombinira se s empirijskim iskustvom.

Završetak

Rezimirajući, pokušajmo odrediti glavne smjerove Frankove filozofske misli. Filozofova djela temelje se na želji da se shvati nepoznato, poveže osobno i javno, vjersko i državno. Glavni teorijski problem koji mislilac pokušava riješiti u svojim spisima je poznavanje sebe, smisla života i grešnosti, minimizirajući da osoba ima priliku postati sretna.

Rekao je da se u svijetu treba na vrijeme usredotočiti na tekuće promjene u društvenoj strukturi, čak i ako su te promjene paradoksalne. U tom smislu, opravdanje objektivnosti predmeta znanja važan je rezultat Frankove teorije.

Članci o toj temi