Obalni obrambeni bojni brod: imena, povijest stvaranja, razvoj i karakteristike

U srednjem vijeku. mnoge europske pomorske sile počele su koristiti određenu klasu ratnih brodova u svom naoružanju-BBO "bojni brod obalne straže" (obrana). Takva inovacija stvorena je ne samo da bi zaštitila svoje granice, već i zato što su takvi čamci bili jeftini za proizvodnju. Je li BBO opravdao nade koje su im postavljene? Doznajmo o tome pregledavajući povijest ove vrste brodova i najistaknutijih predstavnika ove potklase.

Obalni obrambeni bojni brod: što je to?

Vojne operacije na moru razlikuju se od sličnih kopnenih operacija "aktivnosti". Prije svega-oni su skuplji. Uostalom, vojska je u stanju pješice doći do mjesta bitke na kopnu s puškama u pripravnosti. A za borbu na moru potreban vam je barem neki brod, čiji će troškovi opreme uvijek biti visoki. Uostalom, to će biti ne samo vozilo, već će i igrati ulogu obrambenog "tvrđave".

obalni obrambeni bojni brod vjinemiainen

Zahvaljujući industrijskoj revoluciji do sredine. ratna industrija uspjela je napustiti jedrenjake i jedrenjake na parni pogon, stvarajući ratne brodove s oklopom koji je mogao izdržati udarce neprijateljskih granata.

I premda su u samo desetljeću postojanja klase oklopnih borbenih čamaca (bojnih brodova) postali glavno vlasništvo ratne flote svake sile, njihova proizvodnja i oprema bili su vrlo skupi. Stoga, prije nego što su prvi takvi brodovi napustili brodogradilišta, započeli su radovi na izumu jeftinije zamjene. Tako je nastao podrazred "obalni obrambeni bojni brod".

Ovo je ime nosila vrsta oklopnih niskokvalitetnih brodova naoružanih vatrenim oružjem velikog kalibra. Zapravo, BBO su bili sljedeća faza u evoluciji riječnih monitora. Njihova osnovna svrha je patroliranje obalom i njezina zaštita. U slučaju pomorske bitke, takvi su željezni brodovi morali podupirati bokove kopnenih snaga.

Osnovne karakteristike BBO-a

Podrazred "obalni obrambeni bojni brod", u osnovi, bio je hibrid punopravnog željeznog broda, monitora i topovnjače. Od prve je naslijedio školjku, od druge i treće vrste brodova - nisku stranu, lakoću i upravljivost.

Zahvaljujući tako uspješnoj kombinaciji, BBO - ovi su bili manje uočljivi, brzo su se kretali i bolje pucali zbog osobitosti postavljanja oružja. I što je najvažnije, bili su jeftiniji u proizvodnji.

Iako je svaka država (s izlazom na more) razvijala vlastite sorte ove potklase, sve obalne obrambene bojne imale su niz zajedničkih karakteristika.

obalni obrambeni bojni brod Admiral Ušakov
 • Minimalna autonomija. Budući da su takvi brodovi imali stalni pristup kopnu, nisu trebali prevoziti zalihe hrane i osnovnih stvari, opremiti stambene odjeljke za posadu. Sve suvišno uklonjeno je iz brodske konstrukcije. To ga je olakšalo i pojeftinilo, a istovremeno ga učinilo neprikladnim za dugotrajno vrijeme na moru.
 • Naoružanje i oklop poput brodova s punim oklopom. Svaki bojni brod obalne obrane uspio je biti opremljen oružjem i obranom na razini najmodernijih (u to vrijeme) ratnih brodova. Dakle, suočen s punim neprijateljskim vojnim sudom u obalnim vodama, BBO nije mogao samo izdržati njegovo granatiranje, već i uzvratiti udarac.
 • Niski nadvodni (naslijeđe monitora). Zbog njega je brod imao manju siluetu - u njega je bilo teže ući nego u tipično oklopno plovilo. Manja bočna površina omogućila je zaštitu većeg postotka trupa oklopom. A nizak položaj topova (blizu težišta cijelog broda) pomogao im je u ciljanijoj vatri. S druge strane, Niski nadvodni brod učinio je BBO neprikladnim za plovidbu otvoreno more. Čak i tijekom normalne oluje (dok je bila u obalnom području), nosači oružja na brodu bili su preplavljeni valovima i nisu se mogli koristiti bez značajnog rizika za stabilnost broda. Svi stambeni i stambeni prostori preseljeni su u podvodni dio. Stoga je iznad vodene linije ostalo vrlo malo odjeljaka koji bi mogli poslužiti kao rezerva uzgona u slučaju oštećenja ili poplave.

Povijest (značajke upotrebe BBO-a u različitim zemljama)

Od svog nastanka (60-ih. U.) ovu vrstu bojnih brodova počele su aktivno koristiti sve morske sile.

Logično, prvi od njihovih obožavatelja trebao bi biti "kraljica oceana" Velika Britanija. Budući da je pomorska sila, uvijek se držala koncepta: "najbolji način obrane je držati neprijatelja podalje od svojih obala, razbijajući njegove snage na prilazu". A brodovi s obalnim školjkama bili su najprikladniji za tu svrhu.

Suprotno očekivanjima, Britanci nisu posebno Žestoko koristili BBO. Budući da su za zaštitu određenih luka, luka, kao i obalnih objekata od neprijateljskih brodova koji su se mogli probiti do njih, korišteni su umirovljeni klasični bojni brodovi koji nisu bili prikladni za borbu u prvoj liniji.

Pa ipak, stanovnici maglovitog Albiona pokušali su uvesti ovu sortu. Istina, samo u razdobljima pogoršanja vanjskopolitičkih odnosa s Francuskom u drugoj polovici 60-ih. No, uvjeti britanskih vodnih posjeda BBO-a nisu se opravdali, a početkom dvadesetog stoljeća. gotovo svi su otpisani, a Vlada je odustala od daljnje proizvodnje ove potklase brodova.

Francuze je ova vrsta oklopnih brodova zanimala više Britanaca. Saznavši, što je najnovije usvojili su bojne brodove obalne straže, potomke Gala i sami su počeli aktivno uvoditi novost u svoju flotu, počevši od 1868. godine. Cilj je obalnoj obrani pružiti jeftinu alternativu punopravnim ratnim brodovima.

Unatoč većem broju jedinica, Francuzi također nisu napravili posebno korisne promjene u osnovnom dizajnu. Budući da su Britaniju smatrali potencijalnim morskim neprijateljem, sve su inovacije, zapravo, bile kopija engleskih modela.

Ali u obalnim vodama francuske obale takva plovila nisu bila osobito praktična. Stoga je postupno interes ove države za obalne bojne brodove nestao.

U 80 - ima. U. u odnosima Ruskog Carstva i Njemačke došlo je do očitog pogoršanja. Vođeni načelom Ama, ama, Nijemci su počeli jačati obrambene sposobnosti u vlastitim plitkim obalnim vodama, nastojeći spriječiti potencijalni napad baltičke carske flote. Obalni obrambeni bojni brodovi s plitkim gazom postali su dobro rješenje za ovo područje. Stoga su bili brojniji od Francuza i Britanaca.

Prvi njemački BBO sagrađena je 1888. i na temelju toga, u sljedećih 8 godina proizvedeno je još 7 istih plovila. Za razliku od susjednih, dizajn takvih brodova omogućio im je sigurnu plovidbu ne samo u plitkoj vodi, već i na otvorenom moru. Nijemci, koji se odlikuju praktičnošću, počeli su ih činiti univerzalnim. Unatoč ovoj prednosti, do početka dvadesetog u. i u ovoj su zemlji napustili proizvodnju takvih bojnih brodova, preferirajući punopravne ratne brodove.

U Austro-Ugarskoj prioritet u drugoj polovici h. bilo je kopnenih snaga. Stoga je floti dodijeljen oskudan sadržaj. Ovaj nedostatak sredstava potaknuo je austrougare na izgradnju obalnih obrambenih bojnih brodova. To se dogodilo početkom 90-ih.

Ista ograničenja u sredstvima pridonijela su činjenici da su brodovi (dizajnirani u ovoj zemlji) bili prilično mali i po veličini i u pogledu oružja.

Međutim, upravo je to postala njihova glavna prednost, bili su stabilniji i brži od sličnih BBO-ova drugih država, drugi samo nakon punopravnih bojnih brodova. Uspješan dizajn u odjeljku s kompetentnom uporabom omogućio je austrougarima da uz njihovu pomoć istisnu talijansku flotu na Jadranu.

Još jedna zemlja koja je počela koristiti bojne brodove obalne straže zbog proračunskog deficita je Grčka. To se dogodilo u drugoj polovici 60-ih. Grci su sve takve brodove naručili u Velikoj Britaniji. Unatoč maloj veličini i maloj brzini - bili su dragulji Grčke mornarice sve do 90-ih.

Zbog zaoštrenih odno a otoman Kim car tvom na ka nim. Grci su trebali napuniti svoju flotu moćnijim brodovima. Međutim, isto Siromaštvo nije dopustilo izgradnju punopravnih oklopnih brodova. Umjesto toga, flotilu je nadopunio BBO modernijeg dizajna francuske proizvodnje.

No, Nizozemska je do sredine u. odavno su izgubili nekadašnji utjecaj na moru. Međutim, od velikih otkrića ostalo im je nekoliko kolonija u Indiji. Da bi nastavili ostati, morali su biti čuvani. Kao i mnoge europske sile tog razdoblja, financijske mogućnosti države bile su skromne i nisu dopuštale da se flota u potpunosti opremi bojnim brodovima. Stoga su BBO-ovi postali proračunska opcija za obranu izravno nizozemskih Obala, za koje nitko od susjeda nije tvrdio. Ali granice kolonija koje su željeli susjedi u Indiji čuvali su pažljivije skupi i pouzdani kruzeri.

Važna značajka povijesti BBO-a u Nizozemskoj je da su svi brodovi takve podrazrede građeni u domaćim nizozemskim brodogradilištima. Za veću funkcionalnost imali su visoke stranice, što im je omogućilo da se koriste i kao plovidbeni prijevoz.

U Švedskoj su počeli u potpunosti razvijati obalne obrambene bojne brodove. Zbog zategnutih susjedskih odnosa s Ruskim Carstvom, vodstvo zemlje aktivno je opremilo flotu malim, ali upravljivim oklopnim brodovima koji su trebali patrolirati njezinim obalama. U početku su izrađivali vlastite monitore ("Loke", "John Ericsson"), ali zbog njihove niske plovidbenosti i male brzine počeli su koristiti BBO.

Tijekom 20 godina njihove uporabe razvijeno je 5 osnovnih modela koji su pomogli podići prestiž Švedske kao pomorske sile.

S početkom novog stoljeća u ovoj su zemlji nastavili aktivno koristiti ovu vrstu brodova, a početkom Prvog svjetskog rata uveli su kvalitativno novu vrstu obalnog obrambenog bojnog broda - "Sverje". Brodovi ovog modela funkcionirali su u floti do 50-ih godina. Hardcore U.

No, razvoj novih BBO-a u Švedskoj smanjen je prije početka rata s fašističkom Njemačkom. Činjenica je da su nove stvarnosti zahtijevale drugačiji pristup. Stoga, iako su Šveđani koristili obalne obrambene bojne brodove tijekom Drugog svjetskog rata, glavni naglasak sada je bio na krstaricama velike brzine i male veličine.

U susjednoj Norveškoj BBO su bili jednako voljeni. To je bilo zbog ne samo bliske lokacije, već i ugovora o koordinaciji pomorskih programa između tih zemalja. Međutim, ovdje je sve do posljednjeg desetljeća. korišteni su monitori, a tek u posljednjem petogodišnjem planu odlučeno je pokušati izgraditi 2 bojna broda za flotu. To je povjereno britanskoj tvrtki, koja se toliko dobro pokazala da je dobila narudžbu za još 2 slična plovila.

Ova 4 BBO-a bila su najjači Brodovi Norveške mornarice tijekom sljedećih 40 godina. Radi pravednosti, važno je napomenuti: činjenica da su Norvežani s tako oskudnim brojem borbenih brodova uspjeli zaštititi obale zemlje od zadiranja nije toliko njihova zasluga koliko oštra klima.

Dansko Kraljevstvo dugo nije moglo razviti jedinstvenu politiku u vezi s BBO-om. Počevši od brodova srednje veličine, krajem 90-ih specijalizirali su se za male željezne brodove za obalnu stražu. Praksa je ubrzo pokazala njihovu nepraktičnost, pa su se Danci počeli usredotočiti na Švedsku brodogradnju. Ni to nije puno pomoglo. Stoga su BBO-ovi u Danskoj uvijek bili slabi, a uskoro su ih potpuno zamijenili napredniji brodovi.

Posljednja upotreba takvih plovila u Europi bila je u Finskoj. To se dogodilo već 1927. Ovaj "zakašnjenje" omogućilo nam je da iskoristimo razvoj drugih država i napravimo najpovoljnije i najjeftinije brodove za patroliranje obalnom zonom. Kombinirajući dimenzije danskog "Niels Juel" sa švedskim oružjem "Sverje", dizajneri su uspjeli stvoriti vrlo dobar obalni obrambeni bojni brod "Vjinemjainen". Paralelno s njim započela je gradnja drugog broda ove vrste "Ilmarinen". Ti su BBO postali jedina plovila te vrste u Finskoj mornarici i, začudo, najjača među svim ostalim.

Značajno je da nakon Drugog svjetskog rata finski obalni obrambeni bojni brod "Vjinemjainen" prodan je SSSR-u, gdje je preimenovan u "Viborg". I evo "Ilmarinen" potonuo 1941. godine., napadajući sovjetsku minu.

BBO je također bio dio flote neeuropskih zemalja. Koristili su se u Argentini ("Independencia", "Libertada"), Tajland ("Sri Aetha") i Brazil ("Maršal Deodoru").

Povijest BBO-a u Ruskom Carstvu

U Rusiji su bojni brodovi obalne obrane stekli posebnu popularnost. Ovdje su ih zvali "oklopnim čamcima". Zamijenili su američke monitore, u čijoj su proizvodnji neslužbeno pomagali američki građani.

Pojava obalnih obrambenih bojnih brodova u Rusiji opravdana je nekoliko čimbenika.

 • Potreba za brzim stvaranjem velike oklopne flote.
 • Brodovi ove vrste bili su jeftiniji u proizvodnji od punopravnih željeznih brodova. Zbog toga je bilo moguće brže proširiti carsku flotu.
 • BBO-ovi su odabrani kao analog Švedske flotile radi mogućeg suzbijanja.

Povijest obalnih oklopnih brodova u carstvu započela je 1861. godine. Tada je u Britaniji naručen prvi ruski BBO "Prvorođeni". U budućnosti, zbog pogoršanja britansko-ruskih odnosa, svi ostali brodovi izgrađeni su izravno u samom Ruskom Carstvu. Na temelju "Prvorođenče" kako bi zaštitili glavni grad od invazije s mora, stvoreni su "Kremlj" i "Ne diraj me".

U budućnosti je dizajn BBO-a bio blizak Američkim monitorima. Na temelju njihovog dizajna, u sljedećih nekoliko godina izgrađeno je 10 plovila pod zajedničkim nazivom "uragan". Njihova je svrha obrana položaja Minskog topništva u Kronstadtu, kao i Finskog zaljeva, morskih prilaza glavnom gradu carstva.

Osim njih, kupljeni su i oklopni brodovi sorti "Sirena" i "Tornado", kao i obalni obrambeni bojni brod "Admiral Greig" i "Admiral Lazarev". Posljednje 2 bile su niskokvalitetne fregate.

Sva navedena plovila imala su snažan oklop, ali nisu bila prikladna za upotrebu na moru.

Uistinu ruski mogu se smatrati tzv "Popovki". To su 2 okrugla BBO-a izgrađena prema projektu viceadmirala Popova. Jedan od njih dobio je ime po svom tvorcu "viceadmiral Popov", drugi - "Novgorod".

Obalni obrambeni bojni brod ove vrste imao je neobičan oblik (krug) i do danas tjera znanstvenike da raspravljaju o njegovoj prikladnosti.

bojni brod obalne straže

Nova faza u povijesti BBO - a bio je projekt e. N. Guleeva. Na njegovoj osnovi izgrađen je bojni brod obalne obrane "Admiral Senjavin". Hitna potreba za brodovima ovog tipa dovela je do činjenice da je, bez vremena za završetak prethodnog, započela izgradnja drugog i trećeg plovila ovog tipa. Brod položen 1892., dobio je ime obalni obrambeni bojni brod "Admiral Ušakov".

obalni obrambeni bojni brod Ushakov

Nakon još 2 godine započeli su radovi na trećem sudu ove vrste. Dobio je ime "General-admiral Apraksin".

Obalni obrambeni bojni brod koji je potonji izgradio stekao je prednost u odnosu na prva dva. Činjenica je da se tijekom rada na njima pokazalo da je planirano oružje preteško za takav dizajn. Stoga, obalni obrambeni bojni brod "General-admiral Apraksin" ostala su samo 3 topa (254 mm). Inače, srednji kalibar se nije promijenio. Dakle, svaki takav obalni obrambeni bojni brod ("Ushakov", "Senjavin" i "Apraksin") imao je sličnu strukturu. Postali su posljednji BBO stvoreni u Ruskom Carstvu. Nakon njih prestao je razvoj ove vrste brodova, jer su se loše pokazali tijekom rusko-japanskog rata. Budući da se nisu mogli u potpunosti boriti na otvorenom moru, većina "admirali" i "uragana" potonuli ili su ih zarobili neprijatelji tijekom borbi u pacifičkom vodenom području. Prema stručnjaku za BBO u. G. Andrienko, bojni brodovi obalne obrane tako su neslavno sudjelovali u japanskoj kampanji jer nisu bili dizajnirani za takve uvjete. Za smrt ili zarobljavanje ovih brodova kriva je nedosljednost pomorskog vodstva.

Nakon razmatranja povijest stvaranja i razvoja BBO, vrijedi obratite pažnju o karakteristikama najpoznatijih modela prema zemljama u kojima su korišteni.

Britanski BBO

Armadilosi ove podrazrede nisu se posebno koristili među Britancima. Stoga nisu napravili značajne inovacije u svom razvoju.

Ovdje je bio najpoznatiji oklopni obalni obrambeni brod "Glatton", čija je konstrukcija "posuđena" na američkom monitoru "Diktator". Među engleskim inovacijama bile su sljedeće.

 • Oklopni prsni koš koji štiti brod topnička instalacija i brodsku nadgradnju.
 • Izuzetno niska strana (najniža od svih britanskih plovila).
 • Naoružanje-puške za punjenje njuške (305 mm). To su bili najmoćniji topovi britanske flote. Takve "Glatton" bilo je 2.
 • Udio pomaka za rezervaciju - 35 %. U to je vrijeme to bio rekord.

Osim "Glatton" razvijena je sorta "Kiklop" na bazi armadilosa "Cerberus". Novost se razlikovala:

 • veći broj topova (4) i njihov manji kalibar (254 mm);
 • tanji oklop;
 • prekomjerni GAZ, što je negativno utjecalo na plovidbenost.

Francuski BBO

Prva oklopna plovila u službi Francuske bila su 4 Britanska "Cerberus", proizvedeno 1868-1874.

Francuska alternativa obalnom obrambenom bojnom brodu pojavila se tek u prvoj polovici 80-ih. To su bili brodovi tipa "Tempet" i "Tonner". Iako su kopirali glavna dostignuća Britanaca, bilo je i inovacija. To je:

 • jedna kupola s dva teška topa (270 mm);
 • uska nadgradnja koja omogućuje topovima da pucaju izravno na krmu neprijateljskog broda.

Sljedeći korak u evoluciji francuskih BBO-a bio je "Tonnan" (1884). Osnovna razlika bio je samo veći kalibar pištolja (340 mm). Na temelju toga stvoren je novi tip "Fourier"s topništvom u kupolama (prethodno se nalazilo u barbetama).

Njemački "Siegfried"

Ovaj podrazred u mornarici Njemačkog Carstva bio je predstavljen samo jednom vrstom "Siegfried".

Njegove prepoznatljive karakteristike bile su sljedeće.

 • Pomak od 4 kilotona.
 • Brzina 14,5 čvorova.
 • Tri topa (240 mm) postavljena na nosače barbeta.
 • Visoka strana (u usporedbi s njemačkim i francuskim brodovima ovog tipa).

Austrougarski "Monarh"

Posebno uspješan dizajn brodova u ovoj zemlji bila je zasluga izvanrednog inženjera Siegfrieda Poppera. Upravo je on stvorio vrlo uspješan model "Monarh".

 • Pomak-manje od 6 kilotona.
 • Kalibar topova - 240 mm.

Grčki BBO

Za razliku od ostalih, Grci su imali mnogo vrsta takvih brodova.

Prvi je bio "Basileus Georgios":

 • Istisnina manja od 2 kilotona;
 • slabo naoružanje;
 • sporo trčanje;
 • čvrsti oklop.

Na temelju toga BBO je dizajniran "Vasilisa Olga":

 • Istisnina 2,03 kilotona;
 • brzina 10 čvorova.

Posljednja Grčka sorta bila je vrsta "Izdra":

 • pomak do 5.415 kilotona;
 • brzina 17,5 čvorova;

Bbo Nizozemske

Prvi punopravni nizozemski sud ove vrste bio je "Evertsen":

 • istiskivanje 3,5 kilotona;
 • brzina 16 čvorova;
 • 5 topova: 2 od 150 mm i 3 od 210 mm.

Unatoč upravljivosti i plovidbenosti, skromna veličina brodova dovela je do uvođenja njihovog naprednijeg analoga - "Kenegen Regentes". Uz deplasman do 5 kilotona, brodovi su imali puni oklopni pojas na vodenoj liniji i 6 topova (2 po 210 mm i 4 po 150 mm).

"Kenegen Regentes" u određenom rodu iznjedrio je 2 takve vrste nizozemskih plovila kao "Marten Harpertsson Tromp" (svi topovi od 150 mm umjesto kazamata bili su smješteni u kupolama) i "Jacob Van Heemskerk" (6 pušaka).

Švedski BBO

Prvi brod ove vrste bio je za Šveđane "Svea":

 • istiskivanje 3 kilotona;
 • brzina 15-16 čvorova;
 • ojačani oklop;
 • plitki propuh;
 • osnovno naoružanje: 2 topa od 254 mm i 4 od 152 mm.

Dobri pokazatelji "Svea" dopušteno je na temelju toga stvoriti "Odin", koji se razlikovao samo po rasporedu oružja.

Sljedeći korak bio je "Dristigeten" s novim glavnim topovskim kalibrom-210 mm. Na temelju ovog modela na početku dvadesetog u. pojavio se "Eran":

 • brže;
 • lakši oklop;
 • srednji kalibar smješten je u kulama umjesto kazamata.

Biser prijeratnog razdoblja za Šveđane bio je "Oscar II":

 • pomak od 4 kilotona;
 • brzina 18 čvorova;
 • topništvo srednjeg kalibra smješteno je u kupolama s dva topa.

Nakon početka Prvog svjetskog rata u Švedskoj je stvoren najpoznatiji brod ove vrste-obalni obrambeni bojni brod "Sverje". Za razliku od svih prethodnih, bio je velik, ali i brz. Njegove osnovne karakteristike:

 • pomak od 8 kilotona;
 • brzina 22,5 — 23,2 čvora;
 • pojačani oklop;
 • glavni kalibar topova je 283 mm, smješten u kupolama s dva topa.
obalni obrambeni armadilo sverje

Obalni obrambeni armadilosi tipa "Sverje" postupno zamijenjen "Oscar II" i bili su glavna pomorska borbena jedinica sve do zalaska sunca BBO-a u Švedskoj.

Norveški "Harald Haarfagrfe"

Glavni brod ove podrazrede među Norvežanima bio je "Harald Haarfagrfe" s takvim karakteristikama:

 • pomak od 4 kilotona;
 • brzina 17 čvorova;
 • 2 topa od 210 mm smještena u kupolama na pramcu i krmi.

Poboljšana verzija "Norge" bila je gotovo kopija "Harald". Odlikovala ga je samo velika veličina, manje debeli oklop i srednji kalibar topova od 152 mm.

Danski BBO

Nazvan je prvi punopravni Danski bojni brod za obalnu ophodnju " Iver Hvitfeld":

 • istiskivanje 3,3 kilotona;
 • 2 topa (260 mm) u nosačima barbeta i malokalibarski (120 mm).

Čast stvaranja najmanjeg BBO-a na svijetu pripada upravo stanovnicima Danske. To Je "Skjeld".:

 • istiskivanje 2 kilotona;
 • GAZ 4 m;
 • 1 Top u pramčanoj kupoli (240 mm) i 3 (120 mm) u pojedinačnim nosačima kupole na krmi.

Nepraktičnost ovog tipa dovela je do njegove zamjene serijom od 3 plovila "Herluf Trolle". Unatoč zajedničkom imenu, Svi su brodovi imali razlike u detaljima, ali njihovo je naoružanje bilo identično: 2 topa (240 mm) u pojedinačnim kupolama i 4 (150 mm) kao topništvo srednjeg kalibra.

Posljednji bojni brod takve podrazrede bio je "Niels Juel". Znakovito je da su ga gradili 9 godina, mijenjajući početni dizajn. Kad je rad na njima završen, dobio je sljedeće karakteristike:

 • pomak od 4 kilotona;
 • 10 topova (150 mm), kasnije dopunjeno protuzračnim puškama.

Finski obalni obrambeni željezni brodovi

Prvi BBO u ovoj zemlji zvao se "Vjinemjainen".

finski obalni obrambeni bojni brod vjinemiainen

Tijekom njegovog razvoja inženjeri su pokušali kombinirati dimenziju danskog "Niels Juel" s naoružanjem švedskog "Svarije". Rezultirajući sudo imao je sljedeće karakteristike:

 • pomak do 4 kilotona.
 • brzina 15 čvorova.

Naoružanje: topništvo 4 topa od 254 mm i 8 od 105 mm. Protuzračno topništvo: 4 "Vinkers" svaki 40 mm i 2 "Madsen" 20 mm svaki.

Drugi finski brod "Ilmarinen" postao je prvi površinski sud na kojem se pojavila dizelska elektrana. Inače je imao slične "Vjinemjainenu" značajke. Odlikovao se samo manjim pomakom (3,5 kilotona) i upola manjim brojem topničkih topova.

BBO Ruskog Carstva

"Prvorođeni" imao je sljedeće karakteristike:

 • istiskivanje 3,6 kilotona;
 • brzina 8,5 čvorova.

Naoružanje se mijenjalo tijekom godina. Izvorno je to bilo 26 glatkih topova (196 mm). 1877-1891. 17 puščanih pušaka (87 mm, 107 mm, 152 mm, 203 mm), s 1891 - opet preko 20 (37 mm, 47 mm, 87 mm, 120 mm, 152 mm, 203 mm).

Svih deset brodova tipa "Uragan" imali su takva svojstva:

 • pomak od 1.476 do 1.565 kilotona;
 • brzina 5,75-7,75 čvorova;
 • naoružavanje dva topa (229 mm) na svim BBO-ima, osim "Jednorog" (dva od 273 mm).

Toranj bojni brod nazvan "Sirena" razlikovao se u sljedećim karakteristikama:

 • pomak od 2,1 kilotona;
 • brzina 9 čvorova;
 • naoružanje 4 topa od 229 mm, 8 od 87 mm i 5 od 37 mm.

Nešto manja veličina i pokazatelji bili su "Tornado":

 • istiskivanje 1,5 kilotona;
 • brzina 8,3 čvora.

Naoružanje "Tornado" u početku su bila 2 topa od 196 mm. 1867-1870. - proširen je na 2 topa od 203 mm. 1870-1880. postalo je 2 topa od 229 mm, 1 Gatling shot (16 mm) i 1 Engstrom (44 mm).

Obalni obrambeni bojni brod "Admiral Greig" pridružio se Baltičkoj floti 1869. Njegova su svojstva bila:

 • deplasman 3, 5 kilotona;
 • brzina 9 čvorova;
 • naoružanje: 3 dvocijevna nosača kupole (229 mm), 4 topa Krupp (87 mm).

Oklopna fregata tipa "Admiral Lazarev" imao je sljedeće osnovne karakteristike:

 • istiskivanje 3.881 kilotona;
 • brzina 9,54 - 10,4 čvora;
 • naoružanje prije 1878 . sastojalo se od 6 topova (229 mm), nakon njega-4 topa Krupp (87 mm), 1 Top-44 mm.

Obalni obrambeni armadilosi tipa "Admiral Senjavin" odnosi se ne samo na rusku mornaricu, već i na japansku. Tamo se zvao ovaj tip BBO-a "Mishima". Izgrađena su ukupno tri plovila iste vrste: obalni obrambeni bojni brod "Admiral Ušakov", "Admiral Senjavin" i "General-admiral Apraksin" s takvim karakteristikama:

 • Istisnina 4.648 kilotona;
 • brzina 15,2 čvora.
obalni obrambeni bojni brod general admiral Apraksin

Što se tiče oružja, "Ushakova" i "Senjavina" bilo je: 4 topa od 254 mm, 4 od 120 mm, 6 od 47 mm, 18 od 37 i 2 od 64 mm. BBO su također bili opremljeni s 4 površinske torpedne cijevi od 381 mm. Obrambena sposobnost "Apraksin". Kao i njegov "braća", opremljen je sličnim torpednim cijevima, kao i 3 topa od 254 mm, 4 od 120 mm, 10 od 47 mm, 12 od 37 mm i 2 od 64 mm.

Zalazak sunca BBO ere

Do početka dvadesetog u. ova kategorija ratnih brodova postala je rudiment za većinu flota. Štoviše, prvi su napustili takve bojne brodove države, čije se područje interesa proširilo na oceane. Dok su u zemljama u kojima su se BBO i dalje koristili, susjedne obale obilovale su malim uvalama, uvalama, kao i skerima. Iz tog razloga, dok su Engleska, Francuska i Velika Britanija početkom novog stoljeća odbijale daljnju proizvodnju takvih brodova, skandinavske su ih sile dugo koristile kod kuće. Kao posljedica toga, rusko carstvo također nije žurilo napustiti takve brodove.

U sljedećih 20 godina i ovi pristaše BBO-a počeli su ih se polako rješavati. Tome je pridonijelo nekoliko razloga.

 • Da bi se održala borbena učinkovitost ove potklase bojnih brodova, NOVI su modeli morali biti opremljeni skupom opremom i oružjem. Sve ove izmjene utjecale su na konačnu cijenu, vrlo visoku. Od klase proračunskih ratnih brodova, bojni brodovi obalne obrane pretvorili su se u vrlo skupe, ali istodobno inferiorne borbene jedinice. Za flotu bilo koje od vodećih pomorskih država postali su dodatni trošak.
 • BBO su zastarjeli. Budući da se nisu mogli boriti na otvorenom moru, njihova glavna prednost bila je sposobnost da neprijatelja drže podalje od obale na udaljenosti od hica. Međutim, u prvoj polovici. počeli su se pojavljivati topovi s većim dometom gađanja (do 20 km), koji se koriste na vojnim brodovima novog tipa. Više se nisu morali približiti obali da bi je pogodili. A razvoj vojnih zrakoplova i podmornica (sposobnih za brzo i nesmetano približavanje obali) zabio je posljednji čavao u lijes BBO-a.

Krajem 30-ih. Nova stoljeća proizvodnja takvih plovila gotovo je prestala. Dostupni brodovi počeli su se koristiti samo kao patrolni brodovi ili razoružani, predani za potrebe civilnih flota. Samo su baltičke države i SSSR nastavile koristiti takva plovila, pa čak i tada, kako bi njihovo naoružanje odgovaralo jedno drugome. Ali oni su postupno prestali razvijati ovu podrazred bojnih brodova.

Nakon Drugog svjetskog rata, još uvijek postojeći BBO-ovi su otpisani i rastavljeni, postajući dio povijesti.

Članci o toj temi