Popravak električnih strojeva: savjeti obrtnika

Električni strojevi koriste se u gotovo svim sektorima nacionalnog gospodarstva. Oni izvode najrazličitije značajke. Da bi oprema ove vrste radila stabilno, provodi se periodični popravak. Inače dolazi do zastoja, tvrtka gubi dobit. Stoga svako poduzeće planira i provodi popravak električnih strojeva. Kako se događa ovaj postupak, koje značajke karakterizira, bit će razmotren u nastavku.

Sorte

Svako poduzeće bavi se organizacijom i popravkom električnih strojeva koji se široko koriste u različitim aktivnosti. Oprema se može razlikovati u masi karakteristika. Ovisno o karakteristikama takve opreme, planiraju se provesti odgovarajući postupci za održavanje opreme.

popravak električnih strojeva rad

Električni strojevi široko se koriste u modernoj industriji zbog svojih visokih energetskih performansi. Također su jednostavni za održavanje. Električar za popravak električnih strojeva, koji je naveden u osoblju poduzeća, mora biti u mogućnosti obavljati održavanje različitih vrsta opreme. Postoji mnogo vrsta predstavljene opreme. Prema namjeni dijeli se na sljedeće vrste:

 • Generatori. To je tehnika koja pretvara mehaničku energiju u električnu struju. Njihov opseg je širok. Takvi se uređaji ugrađuju u elektrane, automobile, dizel lokomotive, brodove i druge objekte. Pokreću ih turbine ili motori s unutarnjim izgaranjem.
 • Elektromotori. Oni pretvaraju električnu struju u mehaničku energiju. Koriste se za osiguravanje rada različitih strojeva i mehanizama. Ovo je glavni dio električnog pogona.
 • Pretvarači. Mijenjaju frekvenciju, napon struje. Mogu se koristiti i za promjenu broja faza.
 • Dilatacijski spojevi. Generiraju jalovu snagu i koriste se za poboljšanje performansi izvora i prijemnika energije.
 • Pojačala. Omogućuju vam upravljanje objektima velike snage pomoću odgovarajućih električnih signala.
 • Pretvarači signala. To su informacijski i mikro strojevi koji stvaraju, prepoznaju i pretvaraju električne impulse. U sustavima automatskog upravljanja koriste se informacijski električni strojevi. Također je tehnika mjerenja, brojanja i odlučivanja.

Popravak i održavanje električnih strojeva svake od navedenih vrsta opreme mora se provoditi s utvrđenom učestalošću. To je zbog uvjeta u kojima ova ili ona oprema radi, kao i uređaja sustava.

Strojevi su podijeljeni na AC i DC uređaje. Prva skupina uključuje sinkrone, asinkrone i kolektorske tipove. U ovu kategoriju spadaju i transformatori. Oni pretvaraju napon i primjenjuju se tijekom mjerenja.

Istosmjerni strojevi koriste se kao generatori ili elektromotori. Omogućuju vam podešavanje brzine u širokom rasponu.

Prema pokazatelju snage, električna oprema se dijeli na:

 • mikro strojevi – do 500 vata;
 • oprema male snage-0,5-10 kilovata;
 • oprema srednje snage – 10-200 kilovata;
 • instalacije velike snage – preko 200 kilovata.

Vrste kvarova

Popravak električni šivaći strojevi, generatori, mikromotori i drugi slični uređaji mogu biti potrebni iz različitih razloga. Električni strojevi su u većini slučajeva oštećeni neprihvatljivo dugim radom bez odgovarajućeg popravka ili održavanja. Također, razlog može biti kršenje načina rada koji je osigurao proizvođač.

popravak i održavanje električnih strojeva

Oštećenja se dijele na električna i mehanička. Druga skupina uključuje:

 • topljenje babbita u kliznim ležajevima;
 • razbijanje kaveza, kuglice, prstena ili valjka u kotrljajućim ležajevima;
 • deformacija osovine rotora (armature);
 • formiranje dubokih staza na površini kolektora;
 • otpuštanje pričvršćivanja stupova ili jezgre startera na krevet;
 • klizanje ili pucanje kabelskih traka rotora;
 • slabljenje kretanja jezgre sidra;
 • ostalo.

Potreba za popravkom namota električnih strojeva može biti uzrokovana električnim oštećenjima. To, na primjer, može biti kvar izolacije kućišta, kratki spoj između zavoja namota, prekid vodiča namota, kršenje kontakata, uništavanje spojeva. Također, predstavljena vrsta oštećenja uključuje neprihvatljivo smanjenje izolacijske otpornosti zbog starenja, vlaženja ili uništenja.

Električar za popravak električnih strojeva trebao bi biti dobro upućen u karakteristične znakove svake vrste kvarova. Da bi utvrdio uzrok kvara, majstor mora primijeniti različite metode. Prvi od njih je vizualni pregled. Međutim, kvar se ne može uvijek otkriti na ovaj način. Mnogi od njih su skrivene prirode. Samo tijekom odgovarajućih ispitivanja može se utvrditi uzrok kvara.

Vrste popravaka

Postoje različite vrste popravka električnih strojeva. To omogućuje održavanje strojeva u radnom stanju. Operativni dokumenti isporučuju se zajedno sa strojem.

rad i popravak električnih strojeva

U njima proizvođač propisuje koliko često i koje popravke treba izvoditi za određenu opremu. Obavezna dokumentacija koja se isporučuje sa strojem uključuje:

 • tehnički opis mehanizma;
 • upute u kojima su navedene sve nijanse rada;
 • obrazac za strojeve;
 • upute za uporabu održavanje;
 • upute za izvođenje instalacijskih radova, puštanje u rad, pokretanje i podešavanje;
 • tehnički podaci;
 • Izjava o rezervnim dijelovima, uređajima, alatima;
 • Izjava o operativnim dokumentima.

Većina poduzeća danas koristi sustav preventivnog popravka. Uključuje niz aktivnosti usmjerenih na održavanje opreme u radnom stanju.

U smislu takvih radnji uzimaju se u obzir značajke, stupanj istrošenosti opreme. Ovisno o složenosti takvog postupka, postoji nekoliko vrsta postupaka planiranja i prevencije. To su trenutni, srednji i glavni popravci električnih strojeva. Imaju nekoliko karakteristične značajke.

Tekući popravci uključuju minimalni broj postupaka održavanja. Dijelovi koji se brzo troše zamjenjuju se ili ažuriraju. Također, majstor može izvršiti prilagodbe. Tekući popravci izvode se na mjestu rada opreme.

Prosječni popravak uključuje zamjenu istrošenih ili oštećenih dijelova. U ovom slučaju, preostali dijelovi električne opreme zahtijevaju provjeru. Ako se pronađu kvarovi, oni se ispravljaju na licu mjesta. Ova vrsta popravak je u nadležnosti stacionarnih i pokretnih službi. U nekim je slučajevima potrebno izvršiti remont pojedinih mehanizama ili sklopova. Mogu se transportirati u radionice kako bi se obnovile njihove performanse.

Tijekom remonta stroj se rastavlja i neispravlja. Svi sastavni dijelovi moraju se zamijeniti ili popraviti. Provjerava se njihovo stanje, nakon čega se automobil sastavlja obrnutim redoslijedom. Provodi se podešavanje i ispitivanje ispravnosti rada. Ovu vrstu popravka provode stacionarni timovi poduzeća.

Defektiranje

Tijekom održavanja i popravka električnih strojeva potrebno je izvršiti takvu radnju kao što je defekacija. Ovo je preliminarna faza popravka. Tijekom oštećenja sastavlja se popis neispravnosti, istrošeni elementi koji zahtijevaju zamjenu. Na temelju toga izrađuje se akcijski plan tijekom popravka.

popravak namota električnih strojeva

Tijekom oštećenja predmet se pregledava na kvarove, istrošene dijelove. Možda će biti potrebno i djelomično ili potpuno rastavljanje električnog uređaja. Ovisi o vrsti hardvera.

Ako se donese Odluka o provođenju vizualnog pregleda stroja, takva se oštećenja često nadopunjuju odgovarajućim ispitivanjima. U nekim je slučajevima to sasvim dovoljno za donošenje zaključaka o opsegu nadolazećih popravaka. Međutim, to nije uvijek moguće. U nekim slučajevima, samo rastavljanje uređaja može otkriti kvarove. Na temelju toga izrađuje se raspored budućih radova. Nakon što je pripremio sve što je potrebno, majstor zaustavlja opremu i provodi postupak zamjene neispravnih dijelova.

Da bi se sastavio raspored budućih radova, popunjava se kartica s oštećenjima. To donosi sve nedostatke utvrđene tijekom demontaže ili ispitivanja u radu jedinice. Postupak održavanja moguće je izvesti s najmanje vremena samo na temelju preliminarnih radova. Popravak električnih strojeva u ovom će se slučaju provesti što je brže moguće. Na temelju kartice za rješavanje problema izrađuje se optimalni slijed radnji čarobnjaka. Obično postupak popravka uključuje nekoliko faza:

 1. Rastavljanje.
 2. Popravak namota.
 3. Popravak mehaničkog dijela.
 4. Montaža.
 5. Ispitivanja rada sastavljenog uređaja.

Rastavljanje

S obzirom na tehnologiju popravka električnih strojeva, vrijedi obratiti pažnju na svaku fazu njegove provedbe. Nakon prethodne pripreme, majstor rastavlja uređaj. Postupak provođenja ove radnje određuje se značajke dizajna oprema. Također se uzima u obzir potreba za očuvanjem postojećih ispravnih elemenata sustava. Stupanj rastavljanja varira ovisno o prirodi i opsegu budućih popravaka.

električni stroj za popravak električnih strojeva

Prije početka popravka morate biti sigurni da su dostupni svi potrebni materijali i novi dijelovi. Moraju odgovarati dimenzijama navedenim u tehničkom listu uređaja koji isporučuje proizvođač. Također, komponente, dijelovi i sklopovi koji se koriste tijekom popravka moraju odgovarati navedenim karakteristikama.

U većini slučajeva rastavljanje električnih strojeva započinje uklanjanjem polu spojnice koja se nalazi na osovini. Za to se koristi hidraulički ili ručni alat. Druga se opcija rijetko koristi, jer za korištenje ovog uklonjivog uređaja trebate primijenite fizičku moć. Samo pri popravljanju malih jedinica moguće je koristiti ručni alat. Ako je stroj dimenzionalan, mora se koristiti hidraulika.

Pravila za popravak električnih strojeva navode da je prije početka rastavljanja potrebno pričvrstiti polu spojnicu s remenicom na kuku dizalice. Inače može pasti. Središte graničnika mora se poravnati sa središtem osovine.

Također, tijekom postupka montaže morate demontirati kućište, vanjski i unutarnji obožavatelji. Potrebno je odvrnuti vijke, ukloniti štit ležaja. Tada možete izvaditi rotor iz statora. Krajevi osovine omotani su kartonom kako ih ne bi oštetili tijekom popravka.

Popravak namota

Popravak električnih strojeva i uređaja često uključuje ažuriranje namota. To su vodiči ugrađeni u odgovarajuće utore, povezani prema određenoj shemi. Ovaj element sustava sastoji se od skupina zavojnica, zavojnica i zavoja. Posljednja od imenovanih komponenti su dva vodiča spojena u seriju. Smješteni su između različito nabijenih polova. Broj zavoja određuje se nazivnim naponom uređaja, a površina presjeka određuje se strujom uređaja.

popravak istosmjernih električnih strojeva

Zavojnica je nekoliko zavoja koji su položeni odgovarajućim stranama u utore. Povezani su serijski.

Skupina zavojnica je nekoliko zavojnica koje su međusobno povezane u seriju. Njihove su strane ispod dva susjedna pola. Namot se sastoji od nekoliko skupina zavojnica. Povezani su prema određenoj shemi.

Majstor određuje vrstu namota, a zatim ga premotava. Debljina žice, materijal od kojeg je izrađena, kao i broj zavoja moraju odgovarati parametrima koje je odabrao proizvođač. Da biste to učinili, unaprijed se vrši izračun, izrađuje se shema. Tek nakon toga možete početi popravljati namote električnih strojeva. Ako pogriješite, specifikacije uređaja prekršiti. Neće udovoljavati specifikacijama koje je odredio proizvođač, a to je neprihvatljivo.

Popravak električnog dijela

Pri planiranju popravka električnih strojeva istosmjerne struje ili izmjeničnog napona potrebno je procijeniti ispravno funkcioniranje električnog dijela. Dakle, tijekom ovog rada uklanja se kratki spoj namota na kućištu, između zavoja. Možda će biti potrebna i potpuna zamjena izolacijskog materijala ili namota.

popravak električnih šivaćih strojeva

Ako je došlo do kvara, mehaničkog kvara izolacije, trebate nokautirati klinove i podići žice. Izolacija se od njih odreže, a zatim se oštećena područja ponovno omotaju. Za to se koristi mikalenta. Također, odozgo, izolacija mora biti zaštićena pamučnom krpom. Svaki sloj je podmazan posebnim ljepljivim lakom. To je VT-95. Izolacija je čvrsto zategnuta tako da između slojeva nema zračnih džepova.

Ako je potrebno zamijeniti opću izolaciju, namot se zagrijava na 60-70 C. Stari materijal se uklanja, a zatim se zavojnica ispituje na kratke spojeve. Dalje, mikalenta je omotana oko cijele zavojnice. Naknadni zavoji nanose se na sredinu donjeg sloja.

Mogu se napraviti i Novi namoti. Ako ne žice prikladnog presjeka, koriste se dvije tanke jezgre. Njihov ukupni presjek trebao bi biti jednak staroj žici. Najčešće se koriste bakrene jezgre. Povezani su lemljenjem (promjer do 1 mm) ili električnim zavarivanjem (sa značajnim promjerom). Mogu se koristiti mekani i tvrdi lemovi bakreno-fosfornog tipa. Kiselina se ne može koristiti u ove svrhe.

Razmatrajući značajke rada i popravak električnih automobila, treba napomenuti sljedeće. Da bi se povećala otpornost novog namota na nepovoljne uvjete, impregniran je posebnim lakom. Da biste to učinili, suši se u posebnom aparatu na temperaturi od 120 C. Grijanje se zatim smanjuje na razinu od 60-70, s. Nakon vlaženja namota posebnim spojem, morate pričekati dok se mjehurići zraka ne prestanu isticati. Zatim se namot ponovno osuši. Na vrh se nanosi sloj premaza.

Popravak mehaničkog dijela

Prilikom popravljanja električnih šivaćih strojeva, generatora, motora i drugih vrsta uređaja, vrijedi razmotriti postupak održavanja električnog dijela. Tijekom ovog rada potrebno je obnoviti radne površine kolektora, osovina, kliznih Prstenova. Također se uklanjaju nedostaci u štitnicima ležaja.

Postupak popravka osovine zahtijeva posebnu pozornost. Ovo je jedna od najvažnijih faza. U većini slučajeva osovina se ne može odvojiti od baze. Ova okolnost donekle komplicira postupak popravka. Nedostaci se mogu otkloniti brušenjem i utorom na opremi za okretanje. Osovina se može ponovno namjestiti na manji promjer. Majstor može izvesti površinsku obradu ili metalizaciju i naknadnu obradu.

Ako je potrebno, vratite funkcije ležajnih ležajeva, utiskuju se čahure ili navaruju. Zatim se vrši bušenje za potrebnu veličinu. Ako postoji male pukotine, zavarene su hladnim zavarivanjem. Može se primijeniti firmver za pričvršćivanje.

U istosmjernim električnim strojevima čest kvar je trošenje kolektora, u kojem je oštećena radna površina. Popravlja se ILI mijenja u novi čvor. Ako mehanizam pripada skupini kratko spojenih spojeva, ovdje se bočna rebra prstena često troše, povećava se razmak između njega i osovine.

Oporavak kolektora odnosi se na složene postupke. U ovom slučaju, popravak električnih strojeva pretpostavlja da izolacija zahtijeva glodanje. Ovaj se posao izvodi na posebnom stroju. Ako je oblik kolektora poremećen, on se proteže, produžuje i polira. Zatim se vrši poliranje.

Montaža hardvera

Tijekom popravka električnih strojeva važno je pravilno sastaviti. Izvodi se obrnutim redoslijedom. Ovaj postupak ovisi o vrsti opreme, značajkama njenog dizajna.

Prvo se na osovinu stavljaju poklopci ležaja, u utore se stavlja mast. Kuglični ležaj se zagrijava i montira na osovinu. Opružni prsten umetnut je u utor. Rotor se uvodi u stator pomoću odgovarajuće opreme.

Štitovi se postavljaju na ležajeve nakon polaganja masti. Ugradite bravu kreveta i zategnite vijke. Sonda provjerava razmak između statora i rotora. Namot je spojen na izvor napajanja. Olovna kutija je pričvršćena vijcima. Nakon toga motor radi u praznom hodu pola sata.

Shema montaže može se razlikovati, ali samo neznatno. Postupak rastavljanja i montaže propisan je u relevantne dokumentacije, koji isporučuje proizvođač.

Provođenje testova

Popravak električnih strojeva završava se testiranjem. Prvo se oprema pregledava izvana. Mjere se zračni razmaci između jezgri. Mjeri se izolacijski otpor na kućištu i između faza namota.

U praznom hodu određuje se ohmski otpor. Dalje se određuje omjer transformacije ako je u stroj ugrađen fazni rotor. Ako je sve u redu, ispitivanja se provode u praznom hodu. U ovom se načinu mjere pokazatelji struje u fazama.

Ako motor pripada skupini vjeverica, mjeri se početna struja i njezina višestrukost. Također se mjeri električna čvrstoća izolacije na zavojima, u odnosu na kućište, kao i između faza. Provodi se eksperiment kratkog spoja. Pod opterećenjem se provjerava stupanj zagrijavanja uređaja.

Svi rezultati ispitivanja bilježe se u odgovarajućem listu. Ako je sve u redu, donosi se zaključak o mogućnosti korištenja opreme tijekom aktivnosti poduzeća.

Članci o toj temi